2020. május 2., szombat

MORÁLIS ÉS ALKOTMÁNYOS ALAPOK NÉLKÜL ÁLL A RENDSZER – ÁLLÍTJA ELEK ISTVÁN, ORBÁN VOLT TANÁCSADÓJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2020.05.02.


...Miből gondolja, hogy 2010-ben a Fidesz akkor is kétharmados parlamenti többséget szerzett volna, ha Orbán Viktor megfogadja az ön tanácsait?

Aki ezt kérdezi, nem számol azzal, milyen kedvező helyzet alakulhatott volna ki, ha a Fidesz mérsékelt-konzervatív politikát folytat és teret enged más jobboldali pártoknak is, a koalíciós kormányzásnak. Másfajta kínálat esetén valószínűleg a Jobbik sem jelent volna meg komoly erőként. A Fidesz eredetileg a baloldali kormány politikájának korrekciójára vállalkozott, a „rendszerváltó retorika” csak később jött be a képbe. Az MSZP is mutatott nyitottságot rá – például a határon túli magyarok ügyében –, hogy felülbírálja korábbi hibás döntéseit. A konszolidáció felé lehetett volna vinni a társadalmat.

A 2018-as választás előtt összehangolt fellépést javasolt az ellenzéki pártoknak. Nem éppen az ön által kifogásolt „kéttáborúság” logikáját erősíti ezzel?

De igen, csak a probléma az, hogy a Fidesz felszámolta a liberális demokrácia rendszerét, amelyet 1990-ben közösen létrehoztunk. Ennek az a lényege, hogy a politikai ellenfelek legitim tényezőnek tekintik egymást, érvényesül a nyugati típusú demokráciákra jellemző hatalommegosztás elve, méltányos feltételek között zajlik a politikai verseny. A Fidesz mindezt – egy alkotmányjogász találó kifejezésével élve – „lopakodó államcsíny” formájában megszüntette. Ehhez nem volt sem morális, sem politikai, sem alkotmányos felhatalmazása. Ebben a helyzetben nem az a kérdés, melyik demokratikus párt milyen arányú támogatást szerez a választáson. Hanem az, hogy azok a politikai erők, amelyek szeretnék újra megalapozni a liberális demokráciát, képesek-e elegendő támogatottságot szerezni a kormányzáshoz. Mivel a parlamenti választás egyfordulós, nincs más megoldás, csak az, hogy megteremtik az együttműködés szellemi-politikai feltételeit. Minden megfontolás, ami az együttműködés ellen szól, csekély jelentőségű ehhez képest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.