2020. május 5., kedd

LAPSZEMLÉNK A VILÁGBÓL - REUTERS: KEVESET VESZÍT ORBÁN, HA NEM FOGLALKOZIK A ROMÁK SEGÍTSÉGKÉRÉSÉVEL

168 ÓRA
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.05.05.


A londoni székhelyű Reuters hírügynökség miskolci keltezésű tudósítása szerint

gazdasági ínség vár a magyarországi romákra, miközben feloldják a járvány miatti korlátozásokat.

A beszámoló egy olyan, négygyerekes család élethelyzetét mutatja be, ahol a 41 éves apa elvesztette építőipari munkalehetőségét, amely eddig egy-egy napra fizetett alkalmi jelleggel adódott számára. Ezek az emberek az elsők, akiket el szoktak bocsátani. Szociális juttatásokra rendszerint nem jogosultak, hiszen a feketepiacon dolgoztak. A családfő aggódva nézi a villanyórát: az előre kifizetett áramból még 29 kilowattóra maradt, ha az is elfogy, minden élelmiszer rothadni kezd a hűtőszekrényben.

„Semmi megtakarításom nincs”

– mondja a riporternek.

Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali kormánya – folytatódik a tudósítás – a gazdaság újraélesztését célzó intézkedéscsomagot fogadott el a járvány miatti többhetes lezárás után, de ezek a lépések leginkább a vállalkozásokat célozzák, és nem foglalkoznak az olyan sérülékeny társadalmi csoportok közvetlen szükségleteivel, mint amilyenek például a romák, és akik most ráadásul fokozott egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. A kijárási korlátozások és előírt lezárások tegnap megkezdett vidéki feloldásával félő, hogy a vírus könnyebben terjedhet azokban a térségekben, ahol a romák nagy része él – ismerteti a hírügynökség humanitárius segélyalkalmazottak vélekedését.

„Ha a vírus megjelenik a nyomornegyedekben, az brutális lesz.

Az ottani emberek krónikus betegek, vagy rosszul tápláltak vagy túlsúlyosak, sokuknál kimutathatók légzőszervi rendellenességek” – mondja a Dél-Magyarországon tevékenykedő Jász Krisztina, az Európai Nyomor Elleni Hálózat tagja. Úgy véli, ha a gazdasági bajok a járvánnyal keverednek, abból robbanó elegy keletkezik. „Először kölcsön fognak kérni, amíg tehetik. Aztán emelkedni kezd a lopások, betörések száma. Ha a világjárvány lecsap olyan helyekre, mint Miskolc, akkor a romák gyorsan rendőri problémává válnak” – mondja.

A Reuters adatai szerint a tízmilliós Magyarországon csaknem egymillióan élnek a nyomorszint alatt, közülük mintegy 300 ezren roma gettókban...

A hírügynökség megjegyzi:

a kormány nem adott választ arra a kérdésére, hogy fejtse ki, milyen tervei vannak a romákkal kapcsolatban.

Az egyik szóvivő korábban azt mondta, hogy a kormánypolitika az összes magyarnak szól.

Annak a kormányzati részlegnek a vezetője, amely az adományokat és a szükséget szenvedőknek segítő önkénteseket koordinálja, helyesli, hogy a hangsúlyt a munkahelyek megőrzésére, illetve létrehozására helyezik. „Jó stratégia a segély helyett a munka” – idézi a hírügynökség Révész Máriusz fideszes törvényhozót.

Orbán azt ígérte, hogy a járvány által megsemmisített munkahelyeket pótolni fogják, de ez az ígéret üresen kong az olyan ételosztó aktivisták fülében, mint például Váradi Gábor, aki szerint „a vállalkozóknak segítenek, de a közösségnek aligha”. Szerinte a kormánynak segélycsomagokkal kellene biztosítania ezeknek az embereknek a napi túlélését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.