2020. május 6., szerda

JÖN A 2021-ES KÖLTSÉGVETÉS, PEDIG A MOSTANINAK SINCS KÖZE MÁR A VALÓSÁGHOZ

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.05.06. 


A 2021-es büdzsé a 2020-as áttervezett, nem nyilvános változatán fog alapulni, és ugyan szinte lehetetlen előre látni, a kormány szokás szerint jó korán átviszi az országgyűlésen. Érdekes módon a kormány a GDP-csökkenés mértékénél nagyobb adóbevétel-kiesésre nem számít, a kiadásokat számszerűen mindkét évben csak szinten tartják, vagyis alig pumpálnak új pénzt a gazdaságba.

Járvány ide, gazdasági válság oda, a kormány nem szakít bevett szokásával, már tavasszal beterjeszti az országgyűlés elé a jövő évi (jelen esetben a 2021-es) központi költségvetést, amit a képviselők még a nyári szünet előtt megtárgyalnak, és a kormánypárti kétharmad birtokában minden bizonnyal elfogadnak.

A büdzsé Pénzügyminisztérium (PM) által közzétett tervezési körirata szerint 2020-ban egész pontosan az alábbi a menetrend:
- A fejezetgazdák (például és elsősorban a minisztériumok) elkészítik az összevont költségvetési tervüket, és azt legkésőbb május 4-ig feltöltik a Költségvetési Adatcserélő Rendszerbe. A normaszöveg javaslatok megküldésének határideje szintén május 4.
- A PM ezt követően összeállítja a 2021. évi költségvetési törvényjavaslat fő kötetét.
- A kormány megtárgyalja a 2021. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetét, majd átadja a Költségvetési Tanácsnak.
- A kormány a Tanács véleményének birtokában, szükség esetén az alapján módosítva, május 19- én benyújtja a törvényjavaslatot az országgyűlésnek.
- Május 25-ig a fejezetgazdák megküldik a PM-nek az egyeztetett, aláírt fejezeti szöveges indokolásokat. Az államháztartásért felelős miniszter a fejezeti köteteket a fő kötet benyújtását követő 10 napon belül terjeszti be az országgyűlésnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.