2020. május 5., kedd

ÉSZREVÉTLEN NYITÁS: TESZTKÁOSZ VAN, MIKÖZBEN PRÓBÁLJÁK A BETEGEKET LASSÍTANI

NÉPSZAVA
Szerzők: DANÓ ANNA, BATKA ZOLTÁN, DOROS JUDIT
2020.05.05.



Egy fülgyulladás miatt is kötelező a drága vírusteszt, de a szaktárca késlekedik a világos utasítások kiadásával, így a rendelőkben inkább időt próbáltak nyerni.

Felizzottak a telefonok tegnap reggel a rendelőkben: indulnának a betegek vizsgálatra, elmaradt kezelésekre, az orvosok, asszisztensek viszont zavarban vannak az egészségügyi ellátórendszer hétfői újranyitásának számtalan tisztázatlan részlete miatt. Így sok állami rendelőben és magánpraxisban is különböző kifogásokkal próbáltak időt nyerni, igyekeztek rábeszélni a pácienseket arra, hogy egyelőre érjék be a telefonos ellátással. 

A legtöbb problémát az okozza, hogy a rendelők, orvosok tegnap sem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy ki fizeti a sok ellátás feltételeként szabott – a piacon 30-60 ezer forintba kerülő – vírustesztek elvégzését. Ráadásul van olyan megyei jogú város, ahol a közelben sincs olyan laboratórium, amely képes lenne ezt a vizsgálatot elvégezni. A szaktárca tegnap is adós maradt a világos útmutatással, igaz, Kásler Miklós humánminiszter már utalt arra, hogy „az állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg.” 

Növeli a zavart, hogy a miniszteri levél melléklete szerint a „magas kockázatú beavatkozás” esetében elengedhetetlen a teszt, ám ezek közé soroltak sok olyan ellátást is, amely nem tartozik ebbe a kategóriába. Így például senki sem érti, hogy miért van szükség koronavírus tesztre például a radiológiai ultrahang vizsgálat előtt, illetve valamennyi onkológiai ellátásnál és a sugárterápiában. Még egy fülgyulladással is csak negatív PCR-teszttel lehet orvoshoz menni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.