2020. április 9., csütörtök

„UGYANAZ VAN, MINT A GYURCSÁNY-KORMÁNY IDEJÉN: DUMA ÉS PORHINTÉS” – CÉGEK ÉRTÉKELTÉK A MENTŐCSOMAGOT

G7.HU
Szerzők: STUBNYA BENCE, JANDÓ ZOLTÁN
2020.04.08. 


„A bizonytalanság a legrosszabb most, semmit nem mondanak biztosra, csak belebegtetik a támogatásokat. A kollégák kérdezik, hogy pontosan mi mit jelent, mi meg második napja ülünk az intézkedések fölött, és senki nem tudja megmondani” – mesélte egy rendvezvényszervező cég vezetője, amikor arra kértük, hogy értékelje a kormány kedden bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseit. „Ez még mindig nem kapaszkodó, egyelőre még mindig csak lebegünk a víz felett” – mondta egy budapesti étteremlánc tulajdonosa a bejelentésekről.

A járvány által leginkább érintett iparágakban működő cégek tulajdonosaival, cégvezetőivel beszélgetve az látszik, hogy a kedden bejelentett ötletek nem csökkentették a bizonytalanságot, mert egyelőre senkinek fogalma sincsen, hogy mi az, amit igénybe vehet ezek közül.

A legnagyobb probléma így mindenkinek az, hogy továbbra sem tudnak tervezni.

Beszéltünk olyan fogorvossal, akinek múlt héten mondott fel a fogászat tulajdonosa, ami teljesen logikátlan lépésnek tűnt néhány nappal a belengetett mentőcsomag előtt. Most viszont több vállalkozó is azt mondta, hogy így utólag már egyáltalán nem biztos, hogy ez volt a rossz döntés. Azoknak a cégeknek ugyanis, amelyek a nagy bejelentésre vártak, április első tíz napjára már mindenképpen ki kell fizetniük a béreket, miközben most sem tudnak sokkal többet, mint eddig.

Erősen kérdéses, hogy mikor tisztulhat a kép. Beszéltünk olyannal, aki Parragh László tegnapi interjúját úgy értelmezte, hogy egyelőre nincsen kész jogszabálytervezet a bejelentett intézkedések mögött, azaz egyelőre hiába várják a cégek a kérdések tisztázását.

Így pedig egyelőre azt sem tudják megbecsülni a leginkább érintett iparágakban működő cégek, hogy meddig húzhatják. A vállalatoknál ugyanis most azt kalkulálják, hogy érdemi bevétel nélkül meddig képesek kigazdálkodni az olyan állandó költségeket, mint a bérleti díjak, a rezsi, az IT-fenntartási költségek vagy éppen a munkabér. Ha utóbbiból – ami sok helyen a legjelentősebb tétel – érdemben lefaragtak volna, kitolódott volna ez az idő, és meg lehet úszni az elbocsátásokat. Így azonban ez azoknál is kérdésessé vált, akik nem lépték meg ezt már korábban, amiatt, hogy a magyar kormány még a környező országokhoz képest is másfél-kéthetes késéssel hozott csak döntést.

A tervekből néhányak szerint az látszik, hogy hajlandóság van valamiféle válságkezelésre, csak még azt nem tudjuk, hogy mekkora, mások viszont ennél is pesszimistábbak, és arra számítanak, hogy csak látszatintézkedések lesznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.