2020. április 9., csütörtök

SAJÁT CÉLJAIRA HASZNÁLJA A JOGRENDSZERT A FIDESZ, MIKÖZBEN ORBÁN MÁR TISZA KÁLMÁN REKORDJÁT OSTROMOLJA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2020.04.08.


Két éve ezen a napon tartották az országgyűlési választásokat Magyarországon, a Fidesz harmadjára szerzett kétharmadot. Két év múlva újra választásokat tartanak, félidő van.

Ennek apropóján a Republikon Intézet elindította a Pártok félidőben című sorozatát, az első részben a Fideszt vizsgálták.

"Itt most nem egyszerű közvélemény-kutatásról beszélünk, hanem egy átfogóbb elemzésről, amiben kitérünk az adott pártok választási eredményeire, a legfrissebb kutatási adatokra, továbbá elemezzük azt is, hogy milyen témákkal foglalkoztak az adott pártok az elmúlt két évben, milyen konfliktusok voltak adott esetben párton belül vagy más pártokkal ez idő alatt. Az elemzések végen természetesen arról is beszélünk, hogy mi várható a következő időszakban, milyen lehetőségek, milyen problémák, milyen kihívások állnak az egyes pártok előtt" – mondta erről Virág Andrea, a Republikon stratégiai igazgatója.

Az elemzésben azt írják, a Fidesz tíz éve folyamatosan kormányoz, amennyiben pedig kitöltik a jelen ciklust, annak végére, 2022-re Orbán már tizenkét éve lesz Magyarország miniszterelnöke, amivel megközelíti az eddigi rekorder Tisza Kálmánt. Tisza 1875 és 1890 között tizenöt évig volt miniszterelnök.

Függetlenül a párt politikájának megítélésétől, abban talán a legtöbb politikai elemző és véleményformáló is egyetért, hogy a rendszerváltás utáni politikai erők közül egyedül a Fidesz volt képes az önálló rezsimalkotásra, azaz a politikai és jogi rendszer szinte akadálymentes átalakítására saját rövid és hosszú távú politikai céljainak érvényesítése érdekében.

A rezsimépítés eszköztárába tartozik a választási és az alkotmányos rendszer megváltoztatása, a média és a nyilvánosság torzítása, az állami kommunikáció pártszempontú áthangolása, az állami erőforrások átcsoportosítása pártpolitikai célok megvalósítására, továbbá a kollektív megoldások helyett az egyéni életvezetési stratégiák kiteljesítését támogató, a társadalom széles körében tetszéssel fogadott újraelosztási politika" – írják.

Ezek mellett az elemzőintézet szerint "a Fidesz meg tudta őrizni a népszerűségét, továbbá a belső fegyelem és erős csoportkohézió miatt az egységét. A kormányzati pozícióból épített versenyelőny mellett ezek biztosították választási győzelmeit."...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.