2020. április 10., péntek

NEMZETI PÁRBESZÉDET A KILÁBALÁSRÓL! – VOLT KÜLÜGYMINISZTER REAGÁL LÁNYI ANDRÁS „SEGÉLYKIÁLTÁSÁRA”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BALÁZS PÉTER
2020.04.09.


A nemzetközi egyeztetések témái továbbra is a megszokott mederben mozognak: annak a világrendnek az útját egyengetik, amelyben eddig éltünk, és amely a különféle katasztrófák megelőzésére vagy elhárítására nem képes – véli Balázs Péter. A volt külügyminiszter véleménycikkében Lányi Andrásnak a Válasz Online-on megjelent múlt heti írására reagál, merthogy „a kényszerű karantén kereteit kihasználva érdemes lenne hálózatos eszmecserébe kezdeni, túllépve a magunk szabta korábbi korlátokon”.

Derűs időben működő világgazdaság

A koronavírus fenekestül felfordította a világot. Arra kényszerít, hogy szembenézzünk mindazzal, ami fölött eljárt az idő, vagy amiben tévedtünk. Mindkettőből van bőven. Lányi András segélykiáltása azt próbálja számba venni, mi mindenen kellene javítani, és kíméletlen diagnózist kínál arról, hogy Magyarország milyen állapotban néz szembe a kiszámíthatatlan helyzettel. Állításait érdemes továbbgondolni.

A járvány újfajta konfliktushelyzetet teremtett, amely – egyelőre – nem emberi közösségek, hanem az egész emberiség és a természet között zajlik. Ám ez a háború is rombol: megrázza a 20. században kialakult, egymáshoz kapcsolódó kisebb-nagyobb rendszereket, ledönti a világháborúk romjain felépített „szép új világot”. Európában a történelmi fordulók órája némi késéssel követte a századfordulókat: a 18. század 1815-ben, a Szent Szövetséggel fejeződött be, a 19. pedig 1919-1920-ban a Párizs környéki békékkel. Lányi András is utalt rá, és valóban:

most ér véget a hosszú 20. század.

A nagy konfliktusok átrendezik a nemzetközi erőviszonyokat, a háborúk után új rend épül a győztesek érdekei szerint és igyekszik megelőzni azokat a folyamatokat, amelyek az elmúlt konfliktushoz vezettek. Ilyenformán a nemzetközi rendszerek általában egy lépéssel az újabb kihívások mögött haladnak. A Népszövetség kudarca után az ENSZ köré felépült nemzetközi rendszer mindent megtett azért, hogy a világháború ne ismétlődjék meg, másfajta kihívásokra azonban nem készült fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.