2020. április 10., péntek

FILLÉREKBŐL MENTHETNÉ MEG MAGYAROK SZÁZEZREIT A KORMÁNY A KORONAVÍRUS-VÁLSÁGBAN

PORTFOLIO
Szerző: ZSOLDOS ÁKOS
2020.04.09.


Magyarországon is elérhető lesz a munkavállalóknak járó támogatás, a kormány átvállalja egyes dolgozók kieső bérének 70%-át. Elsőre azt gondolnánk, hogy a költségvetésnek ez jelentős tétel, valójában viszont a teljes gazdaságvédelmi csomagon belül elhanyagolható a súlya. Cikkünkben kiszámoltuk, hogy a kurzarbeit jelenleg ismert formájában mennyibe kerülhet az államnak különböző forgatókönyvekre. Azt is bemutatjuk, hogy a jelenlegi nettó bérek viszonyában hogyan alakul majd azok bére, akiket így foglalkoztatnak tovább. Nem lőjük le a poént, de annyit elárulhatunk: az állam lehetne bőkezűbb is, mert mozgástér bőven van.

Május elsején Magyarországon is bevezetik a rövidített munkaidő támogatását, azaz német nevén a kurzarbeitot. A program lényege, hogy az állam átvállalja a részmunkaidőbe küldött dolgozók kieső bérének egy részét. A kurzarbeit-tal a kormányok így több legyet ütnek egy csapásra: egyrészt biztosítják a munkavállalók létbiztonságát, másrészt a vállalatok berkein belül tartják őket, így nem épül le azok kapacitása, harmadrészt (bár ez válság jelenlegi szakaszában a legkisebb súlyú tényező) részben fenntartják a keresletet a megmentett munkavállalók költésein keresztül.

MINDEZ EGYÜTT AZT JELENTI, HOGY AZ ÁLLAM SAJÁT FORRÁSÁBÓL TARTJA SZINTEN A VÁLLALATOK KAPACITÁSAIT, MEGÁGYAZVA ÍGY A VÁLSÁG UTÁNI GAZDASÁGI FELPATTANÁSNAK.


Nem véletlenül nevezik az intézkedést német nevén, ők találták fel ugyanis azt és alkalmazták széles körben, 1,4 millió főn a 2009-es válság során. A program Németországban rendkívül sikeres volt, meg tudta állítani a munkanélküliség emelkedését, sőt, már a válság után közvetlenül nőtt a foglalkoztatottság. A német modell sikerét a tegnapi cikkünkben mutattuk be részletesen:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.