2020. április 9., csütörtök

„ÉSZVESZEJTŐ” MEGVONÁSOK ÉS „POFÁRA OSZTOTT” TÁMOGATÁSOK – MIT GONDOL AZ ELLENZÉK A KORMÁNY AKCIÓTERVÉRŐL?

MÉRCE
Szerzők: DIÓSZEGI HORVÁTH NÓRA, BOGATIN BENCE
2020.04.08. 



  Orbán Viktor hétfőn mutatta be azt a 
  gazdaságvédelmi akciótervet, mellyel 
  állítása szerint a kormány a 
  munkahelyeket és a magyarországi 
  vállalkozásokat kívánja megvédeni. A 
  miniszterelnök jelezte: „a járványügyi 
  válság mellett gazdasági válsággal 
  nézünk szembe”, a gazdaságvédelmi 
  intézkedések három ütemben 
  valósulnak meg (ebből az elsőt a múlt 
  héten jelentette be), a másodikra most 
  kerül sor, a harmadikról pedig egyelőre 
  nem tudni semmit.



A kormányfő hétfői bejelentését, amiben öt programpontot vázolt fel (munkahely-megőrzés, munkahely-teremtés, kiemelt ágazatok újraindítása, a nehéz helyzetbe került vállalatok finanszírozása kamat- és garanciatámogatott hitelekkel és család- és nyugdíjasvédelem), Palkovics László miniszter és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden kicsit bővebben is kifejtette.

A sajtótájékoztatóból, majd Palkovics későbbi nyilatkozataiból kiderült, hogy például a munkahely-megőrzés pontban a bérköltségek egy részének állami átvállalása mit is jelent: mindössze annyit, hogy az állam a rövidített munkaidőben dolgozók kieső bérének 70 százalékát vállalja át a munkáltatóktól. Tehát nem a teljes, 5 napos munkahét bérének a 70 százalékát, hanem a rövidített munkaidő következtében kieső bér 70 százalékát fedezi csak az állam.

Az ellenzéki pártok kedden közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen alapos kritikának vetették alá a bejelentett gazdaságvédelmi csomagot, de külön közleményekben is foglalkoztak a témával. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a csomag számos eleméről jóval korábban kellett volna dönteni, továbbá hogy nem a megfelelő helyekről von el a kormány pénzt a járványügyi intézkedések finanszírozására.

Többek közt ezekről a kérdésekről beszélgettünk Arató Gergellyel (DK), Hajnal Miklóssal (Momentum), Harangozó Tamással (MSZP), Heltai Lászlóval (LMP), Tordai Bencével (Párbeszéd) és Z. Kárpát Dániellel (Jobbik) a járvány kitörése óta a Mérce első élő beszélgetőműsorában kedd este...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.