2020. április 9., csütörtök

A MAGYAR TÖRTÉNELEM LEGNAGYOBB VÁLSÁGKEZELŐ BLÖFFJE

HÍRKLIKK
Szerző: BÁNÓ ANDRÁS
2020.04.08.


Így értékeli a nagy dérrel-dúrral bejelentett Orbán-féle csomagot Bodnár Zoltán, az MNB volt alelnöke. Kijelentette, a miniszterelnök arról beszél, hogy a GDP 19-20 százalékát teszi ki a csomag, de egy csomó ezekből valahol már szerepelt az állami költségvetésben. Van, hogy szerinte csak átcímkézést látni. Az országvédelmi- és a foglalkoztatási alap most egy másik néven szerepel.

A miniszterelnök utalt arra, hogy a GDP 19-20 százalékát kitevő csomag jegybanki intézkedéseket is tartalmaz. Ezekről mi a véleménye?
Az első tétel a Növekedési Hitelprogram Hajrá. Már bocsásson meg a világ, de egy komoly intézmény monetáris technikai eszköznek nem ad ilyen komolytalan elnevezést. Ezzel is kifejezésre juttatta Matolcsy György, hogy lelkesen támogatja Orbán Viktor gazdaságpolitikáját. 1000 milliárdról van szó, és ez a pénz valóban rugalmasan használható forgóeszközre, bérfizetésre. A kereskedelmi bankok nyújtják ezt a hitelt. Vannak jó elemei: például 2,5 százalék a kamatmaximum, amit a kereskedelmi bank kérhet, és a feltétel hogy a hitelkérelmet két héten belül el kell bírálni. Gyors hitelnyújtásra ösztönzi a bankokat. Ez csak június 30-ig létezik. Az ilyen hitelek után 2,5 százalék kamatot kérhetnek a bankok, amelyek a jegybanktól plusz négy százalékot kapnak. A kormány által a bankoktól beszedendő különadó egy nagy részét így a bankok meg tudják spórolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.