2019. november 15., péntek

MENNYI AZ ANNYI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Róza néni
2019.11.14.


Azt mondja az újság, hogy a bankszámlákon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést november 12-én, kedden írják jóvá. És a Központi Statisztikai Hivatal, meg azt mondja, hogy múlt hónapban 2,9 %-os volt az inflációs növekedés, ami nagyobb gyorsulást jelent a 2018. okóberében 2,8 %-ban mérthez. Állítólag ez meglepetésszerű volt, noha idén volt ez már nagyobb is, szerencsére. Szerencsére? Annyiból igen, hogy a novemberi nyugdíjkiegészítés az augusztusig mért infláció függvénye, ami január-augusztus hónapok viszonylatában összességében 3,4% volt az előző évi árszintekhez képest. 

Na most: pártunk és kormányunk 2019-re 2,7 %-ra lőtte be a tervezett inflációt, amit figyelembe kellett venni az év elején esedékes nyugdíjemelés meghatározásánál, a költségvetési törvény szerint. Van itt azonban egy kis csalafintaság. Mindjárt kiderül, megpróbálom valahogy elmagyarázni.

Mivel az idei, augusztusig mért infláció 0,7 százalékponttal volt magasabb a tervezettnél, a nyugdíjtörvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően, november hónapban – január elsejére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell adni.

A kiegészítést gyakorlatilag kétféleképpen lehet végrehajtani, de most maradjunk csak annál, hogy idén a teljes évre keletkezett különbözetet, azaz 12×0,7 %, azaz 8,4 százaléknyi összeget kell novemberben egy összegben kiutalni. Ezt úgy kell érteni, hogy a havi nyugdíj összege november-december hónapokban változatlan marad, egyezően a január-október havi nyugdíjakkal, de viszont november hónapban jön az egyszeri plusz 8,4%. Konrétabban, illetve egy példa összeggel ilusztrálva: akinek januártól kerek 100 ezer forint lett a havi nyugdíja a januári 2,7%-os emelést követően, az novemberben kap pluszban 8.400 forintot (100.000 x 8,4%) kiegészítésként, úgy hogy a havi nyugdíja azonban december végéig továbbra is 100.000 Ft marad.

A 2020. évi költségvetési törvény szerint a januári nyugdíjemelés 2,8% lesz, mivel ezzel az inflációval terveztek a törvény elfogadásakor. Figyeljünk csak egy kicsit! Az első nyolc havi infláció idén már augusztusban elérte a 3,4%-ot, és a növekedési tendencia továbbra is azt mutatja, hogy ehhez mérten kevés lesz a tervezett 2,8%-os januári nyugdíjemelés.

No de nézzük, hogy is alakul a 2020. januártól esedékes nyugdíjunk fentiek tükrében. Ez most, mondjuk úgy, hogy kétszeri emelést fog elszenvedni, lévén szó egy kétlépcsős emelésről.

Mivel az idei többletinfláció okozta emelés már nem épül be év végéig az idei nyugdíjba, így ezt előbb a tény-infláció okozta szintre kell hozni. Vagyis a januárban 2,7 %-kal már megemelt nyugdíjra előbb rá kell tenni az idei többletinfláció okozta 0,7 %-os növekedést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.