2019. október 31., csütörtök

KÖNNYES BÚCSÚ A FIDESZ FŐPOLGÁRMESTERÉTŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA 
2019.10.30.



"Úgy röhögsz, mint egy kecske” – mondta 2009-ben Budapest újonnan választott főpolgármestere a közgyűlésen a baloldal egyik képviselőjének, s ezzel mintegy megadta az alaphangot – a fővárosiak azonnal érezhették választásuk helyességének visszaigazolását.

Megkezdődött a kizárólag a Fidesztől függő, egyébként maximálisan független főpolgármester két cikluson át ívelő regnálása. Önállóságát, Budapest iránt érzett szeretetét azonnali, hathatós, a mindennapi életminőséget jelentősen javító lépésekkel igazolta.

Átnevezett utcákat, tereket, például a Köztársaság teret, vagy a 65 éve – rég megunt – Roosevelt nevét viselő tér utcatábláját a Magyarországon igen ritkán használt Széchenyi nevére cserélte. Budapest zászlaját, a város egyesítésének évében, 1873-ban elfogadott piros-sárga-kék trikolórt is épp ideje volt megváltoztatni. Új zászlót terveztetett, amelynek külseje erősen emlékeztetett a kormánypárt kisöccsének, a náci pártnak (Jobbik) a lobogójára. 2011 óta a magyar fővárosban ezt a zászlót fújja a szél, és valljuk be, a budapestiek többségét jó érzéssel tölti el, hiszen ellenvetésüknek sohasem adtak hangot.

A kormány városszépítési projektjében szintén abszolút partner volt. Semmilyen akadályt nem gördített a felcsúti nemzetvezető álmainak megvalósítása elé. A Kossuth tér probléma nélkül alakulhatott vissza régi, Horthy-korszakbeli képére, a művészi minőséget képviselő szobrokat kihajították, s helyüket avítt, dohos, művészileg értékelhetetlen alkotások foglalták el. Az újonnan kiképzett vizesárok pedig praktikus akadályt nyújt az esetleges demonstrációk ellen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.