2019. február 20., szerda

AKIKET BIZTOSAN KIZÁRNAK A CSALÁDI HITELEKBŐL - A NEGATÍV ADÓSLISTA REJTELMEI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.20.


A miniszterelnök által bejelentett „családvédelmi akcióterv” számos részlete még most sem tisztázott, de az kiderült, hogy több pont valójában kölcsön, aminél nem maradhat el a hitelbírálat. Ebből is egyértelmű, hogy rossz hitelmúlttal (egykori BAR-listások) rendelkezők bármennyi gyerekük van, vagy lesz, nem számíthatnak erre a pénzre. Az Azénpénzem.hu körbejárta a kérdést.


Jókora „családvédelmi akciótervet” jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. A családügyi államtitkár, Novák Katalin később bontotta ki a különböző pontok részleteit. Később tovább finomodott a kép (erről itt és itt írtunk). A lényeg azonban nem változott: a 18-40 közötti nők, és a használt lakást vevő többgyerekes családok is hitelként kaphatják a támogatást. A kölcsönt pedig bank folyósítja előzetes hitelbírálat után.

A jogszabályok is megengedik, hogy a hitelbírálat részletei titkosak legyenek. Az azonban teljesen egyértelmű, hogy a Központi Hitelinformációs rendszerben (KHR, egykori nevén BAR-lista) negatív minősítéssel szereplő adósok nem számíthatnak hiteligényük kedvező elbírálására. Bármennyi gyerekük is van vagy lesz. Persze mindent meg lehet tenni (így minősíthetik az akár sokadik házasságot elsőnek, és a férfiakat is fiatal nőnek), de ha a jogalkotók külön semmit sem intézkednek az ügyben, akkor nagyon sokan maradhatnak ki az új lehetőségekből.

Az egykori devizahitelesek közül nem kevesen a mai napig kínlódnak részleteikkel, nem ritkán újra és újra fizetési nehézségekkel szembesülve. Három évvel ezelőtt jelent meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása, amelyben pontról pontra végigvették, mit kell tenniük a pénzintézeteknek nem fizető adósaikkal. Két évvel ezelőtt látszott, hogy bankok által kötelezően megkeresett, bajban levő egykori devizahitelesek nem egészen hat százalékával sikerült megállapodni.

Ez is négyezer hiteles volt, az igazán jelentős szám azonban azokat az adósokat jelenti, akiknek tartozását követeléskezelőnek adták át. Akinek még van jelentősebb összegű tartozása egy bank (vagy faktoring, illetve behajtó) felé, annak tudnia kell, hogy szerepel a KHR negatív nyilvántartásában. Tapasztalataink szerint viszont az egyezséget kötött adósok úgy gondolják, már megszabadultak a stigmától. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.