2018. január 17., szerda

BUKHAT AZ ILLIBERÁLIS ORBÁN KLÓN CSEHORSZÁGAN

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BOTOS BOTOND
2018.01.16.


Óvatosan bizakodó, de nagyon elszánt a cseh Zeman-ellenes szavazótábor, amely két hét múlva kiszavazhatja a hatalomból Moszkva emberét a prágai Hradzsinból. A tét óriási: a választás nemcsak az elnökről, de a cseh parlamenti demokrácia védelméről is szól.

Meglepetés a cseh elnökválasztáson: Zeman elnökre az első körben 1,9 millió ember szavazott, Jiří Drahoš jelöltre nagyjából 600 ezerrel kevesebb ember. Csakhogy a második helyezett javára visszalépett négy jelölt, rájuk összesen 1,5 millióan szavaztak. Képes lesz-e Drahoš meggyőzni őket? Ha igen, több mint elnökváltás történhet Csehországban két hét múlva.


Emlékeznek még arra, hogy 2013-ban Miloš Zeman jelenlegi köztársasági elnök Csehország első közvetlen köztársaságielnök-választásán nyíltan az euró bevezetése és általában az EU-s tagság előnyei mellett kampányolt? Felejtsék el! Az elnök ma már elképzelhetőnek tartaná népszavazás kiírását Csehország Eu-s tagságáról is.

A régióban kevesen tettek ekkora fordulatot, de még kevesebben számítanak olyan veterán politikusnak, mint a cseh elnök. A cseh belpolitika kulcsfigurája. Volt miniszterelnök és ellenzékben is politizált. Kiváló szónok és vitapartner.

Zeman számára a 2015-ös európai menekültválság új politikai lehetőséget teremtett. Bevándorlásellenes retorikájával felsorakozott a francia Marine Le Pen, a holland Geert Wilders, az olasz Matteo Salvini, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor mellé. E politikusok most nem csinálnak mást, mint etnikai és kulturális alapon támadnak mindent, amit jelenleg a Nyugaton problémásnak látnak a menekültektől, a migráción át a civil szervezetekig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.