2017. december 22., péntek

NEM AZ A BAJ, HOGY A KÖZTISZTVISELŐK KAPNAK KARÁCSONYI JUTALMAT, HANEM HOGY MÁSOK NEM

MÉRCE - CSOKIGOLYÓ
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.12.21.


Én aztán igazán nem sajnálom, senkitől. Na jó, de, Trócsányi László igazságügyi
miniszter esetében erős túlkapás a 200 ezer forintos Erzsébet-utalvány saját zsebbe csúsztatása. De valójában az tény, hogy önmagában nincs abban semmi rossz, ha a köztisztviselők, közalkalmazottak év végén jutalmat kapnak.

Az már persze elég visszás, hogy miközben egyes minisztériumi dolgozók néhol több százezres jutalmaknak örülhetnek, más intézményekben semmi sem járt, mint ahogy az is eléggé problematikus, hogy a közszolgák egy csoportja év végén jutalomban részesül, miközben egy jelentős réteg (nevezetesen az önkormányzati dolgozók) számára ez az év leginkább a bérharcról szólt – méghozzá részben eredménytelen bérharcról, ami a jövő évre is sztrájkokat vetít előre.
610 ezer állami munkavállaló van, közülük 200 ezer ember 8-10 éve nem kapott béremelést.

És akkor azt már tényleg csak félve jegyezzük meg, hogy más közalkalmazottak számára 2017 – és persze az év vége is – leginkább egy arculcsapással ért fel.

Vegyük például rögtön a pedagógusokat: lobogtatta itt mindenki már egy jó ideje kormányzati oldalon a „sosem látott mértékű béremelés” zászlaját. És a realitás? Azt idén az intézményvezetők dönthették el, hogy kinek emelik a fizetését, a narratíva az volt, hogy ez egyfajta motivációs eszköz. És el is döntötték: a tankerületi központok által fenntartott intézmények kevesebb mint 5 százalékában(!!!) differenciálták a béremelés utolsó részletét szeptemberben. Vagyis kevesebb mint az intézmények öt százalékában érezték úgy a vezetők, hogy a béremelés jár a pedagógusoknak. Nem mondhatnám, hogy meglep ez a szám, de azért jól mutatja, hogy amit az egyik oldalon kormányzati sikerként könyvelnek el, az a másikon a pedagógusok megalázása, semmibe vétele.

És mintha nem lenne elég ez, most már azt is tudjuk, hogy míg a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt álló szakgimnáziumok és szakközépiskolák minden munkatársa kap valamilyen jutalmat az év végén, addig a Klebelsberg Központ által felügyelt közoktatási intézmények dolgozói egy fél Erzsébet-utalványt se látnak karácsonykor.

Hab a torta tetején: a tankerület, ahol csokigolyó csak az igazgatóknak jár, és a másik, ahol egy félliteres üdítő és fél kiló mákos bejgli jutott az egész tantestületnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.