2017. szeptember 30., szombat

KVÓTA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.09.30.


„ ….a jogként megjelölt sajátos társadalmi technika olyan kényszerrend létesítéséből áll, amelynél fogva közösségi monopóliumot hoznak létre a rend által előírt kényszerintézkedések alkalmazására.” (Hans Kelsen: A jog mint sajátos társadalmi technika.)


Napi hír az, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke utasítást adott arra, hogy az amerikai – mexikói határon próba falakat építsenek, amelyek közül majd kiválaszthatják a legalkalmasabbat. Óriási beruházás terve ez, hiszen minden eddiginél nagyobb lesz a fal a maga 9 méteres magasságával. Az egész építkezés több évre el fog húzódni, és ma még csak megbecsülni lehet annak végleges kiadását. Mindezt a Trump által még a választási kampányban megígért „Tegyük naggyá Amerikát ismét” program keretében fogják megvalósítani. Kétségtelen, hogy ilyen nagy volumenű építkezést és a vele járó kiadást egyetlen ország sem engedhet meg magának csak akkor, ha arra feltétlenül szükség van. Trump pedig úgy látta, hogy a menekültválság nem csupán Európát fogja sújtani, hanem az átterjed az óceánon túlra is, és a Mexikó felől érkező migránsok száma sem fog csökkenni. Ezt a felismerést mutatja az a tény is, hogy az elnök egyre másra jelöli meg azokat az országokat, ahonnan nem fogadhatnak be migránsokat, vagy menekülteket.


Bár Trump ezt az építkezést jóval a német választások előtt eltervezte, mégis úgy gondolom, hogy a vasárnapi CDU – CSU választási vereségnek beillő győzelem pozitív visszacsatolásként értékelhető az Egyesült Államok és nyilván az elnök számára is. Ez a választás ugyanis ismét bebizonyította azt, hogy az adott nemzetállam polgárai nem kérnek a tömeges bevándorlókból, amint azt még 2015 és az utána következő években Németországban is láthattunk. Ezért büntethette meg az említett pártszövetséget a német választó, ami nyilvánvalóan egy új helyzetet jelenthet a következő időszakra a hatalom számára. Mindez pedig azt jelenti/jelentheti, hogy változtatni kell az eddigi bevándorlási politikában úgy Németországban, mint az Európai Unióban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.