2017. szeptember 23., szombat

AZ UNIÓ CSAK AKKOR TUDJA MEGŐRIZNI A FELVILÁGOSODÁS ÖRÖKSÉGÉT, HA KÉPES ELÉRNI, HOGY A MAGYAR ÉS LENGYEL KORMÁNY NE HÁNYJON FITTYET A NYUGAT LIBERÁLIS ÉRTÉKEIRE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: Szelestey
2017.09.23.



- Ha az európai kormányok képesek javítani a gazdasági gondokon, meg tudják állítani a populista nyomulást

- Orbán segítséget ígért Varsónak, mert szerinte azt inkvizíciós veszély fenyegeti az EU részéről

- A magyar miniszterelnök beindította a választási hadjáratot a pénteki rádióinterjúval

New York Times/AP


A 2. világháború először támadás célpontjai lettek azok a liberális értékek, amelyeket az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntése is érint: a szolidaritás, a nyitottság azok iránt, akik jobb jövőt keresnek, valamint a sokszínűség. Így látja ezt vendégkommentárjában a Le Monde volt főszerkesztője. Sylvie Kaufmann kiemeli, hogy a támadás ezúttal belülről, és legfelülről indult, demokratikusan megválasztott vezetőktől. Nincsenek sokan az ilyen politikusok, de ahhoz elegen, hogy alapvető ellentmondások mentén megosszák a nyugati közösséget. Trump, Kaczynski és Orbán. Ez a tengely kezdett offenzívába a migránsok, a nyitott határok, a multikulturalizmus és a multilaterális diplomácia ellen. Úgy tűnik, hogy közös, módszeresen, elszánt erőfeszítést látunk, amelynek célja, hogy aláássák a liberális rend pilléreit és más értékkánont honosítsanak meg. Ezzel szemben körvonalazódik egy frontvonal Merkel és Macron körül. Ők vezethetik az ellenhadjáratot a Felvilágosodás örökségének megőrzésére. Meg vannak győződve arról, hogy az olyanok részéről, mint Trump és Kaczynski, többről van szó, mint az populizmusról. A nyáron mind a lengyeleknél, mind az amerikaiaknál fordulópontra jutott az illiberális offenzíva.

A nacionalista lengyel vezetés hadrendbe állt, a menekültek távoltartása és a jogállam miatt csatázik Brüsszellel. Varsó számára isten ajándéka az amerikai elnök támogatása. A Soros elleni plakátokkal a magyar kormány tabut szegett. Orbán szerint a bevándorlás „méreg”, ami növeli a terrorizmus veszélyét. Trump arról beszélt, hogy szégyen, amit a német kancellár csinált a saját országával. Ezzel szemben Marcon arra emlékeztette a francia nagyköveteket, hogy a migránsok befogadása emberi kötelesség, a méltóságról és arról szól, ragaszkodunk-e ahhoz, amik vagyunk, és amiben hiszünk. A két megközelítés csupán illusztrálja az egyre mélyebb nyugati szakadékot. De ugyanez a helyzet a demokrácia ügyében. Berlin és Párizs nem sokat tud tenni az amerikai irányvonallal szemben. De Lengyelország és Magyarország más. Ők az unió tagjaiként elfogadták, hogy részei a liberális értékek utolsó menedékének. Ha az öreg földrész magára marad, hogy megóvja a Felvilágosodás hagyatékát, akkor arra csak együttes erővel képes.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.