2017. szeptember 29., péntek

A JOBB MÓDÚAK DILEMMÁJA 2018-BAN: MIÉRT FIZESSEK TÖBBET?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BÜTTL FERENC
2017.09.28.


Mit tehet a baloddal a Fidesz-KDNP politikájából kiábrándult, ám annak adópolitikája által kedvező helyzetbe hozott középosztállyal? Mit ajánlhat ennek a középosztálynak, az ebbe tartozó embereknek? Létrejöhet-e valamiféle egyezség a baloldal és a hazai (nem Orbán-hívő) középosztály között?

Tekintsünk most el attól az akadémiai (szociológiai) vitától, hogy létezik-e a magyar középosztály vagy sem. Tekintsük a címet egyszerűsítésnek: a középosztály ez esetben magasabb jövedelemmel rendelkező, többé-kevésbé vagyonosnak mondható népességrészt (háztartásokat) jelent. Ők azok, akik statisztikailag a 8. jövedelmi decilis tetejétől a 10. aljáig találhatóak. Számukra nem gond a családi nyaralás, gasztroenterológiai magánrendelésére járni (ők tudják, hogy ez mit jelent), sportolni, egészségesen élni, ápolót fogadni az idős szülők mellé, bébiszittert és magántanárt a gyerekekhez, takarítót, kertészt alkalmazni, kiugrani a bécsi karácsonyi vásárra, stb. Hosszan sorolhatnám. Magasan képzett (szak)értelmiségiek, bankárok, pénzügyi szakemberek, vezető beosztású hivatalnokok, kis- és közepes vállalatok tulajdonosai, kisgazdák, multik jól megfizetett középvezetői.
A társadalmi csoport beazonosítása után lássuk a címben megelőlegezett dilemmát!
A dilemma a következő: a magasabb jövedelműek, többé-kevésbé vagyonosnak tekinthetők egy része lelkében és szívében baloldali (legalábbis szociálisan érzékeny), de a zsebét tekintve konzervatív (liberális). Másképpen megfogalmazva: utálja az Orbán-rendszert, gyűlöli a NER-t, sóhajt és félreköp, mert „ezek” azt hiszik, hogy nekik mindent szabad. Reméli, hogy eltakarodnak, a fejükre dől, de minimum jön „valaki”, aki leváltja és újra normális világban élhetünk. Hát jöjjön már egy normális párt, amire szavazni lehetne végre! De adót ne akarjon emelni az a párt. A rendszer nem jó, de a 15%-os SZJA és az osztalék 15%-os kulcsos adózása az jó. Hogy nincs vagyonadó, és hogy három gyerekkel gyakorlatilag nem fizetünk (mi magasabb jövedelműek) SZJA-t, az is jó. Ja, és a CSOK is jó (nekünk). Szóval jó lenne, ha Orbán eltakarodna végre, de a 15%-os SZJA maradjon. Nos, ez igen nehéz helyzet! Meglátásom szerint vagy Orbán megy és vele az alacsony adóteher, vagy marad a pénz a zsebben, de akkor marad Orbán is.

A magasabb jövedelmű, vagyonosabb polgároknak, ha kétfelé húzza őket a szívük és a zsebük, akkor legkésőbb 2018-ban el kell dönteniük (nem könnyű), hogy a szívükre, vagy a zsebükre hallgatva szavazzanak. Ez valódi dilemma a számukra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.