2017. augusztus 18., péntek

TOVÁBB FOLYIK A KÖZPÉNZ AZ ORBÁN CSALÁDHOZ: MOST EGY ÁLLAMI ERŐMŰ BERUHÁZÁSÁN DOLGOZNAK


DIREKT36.HU
Szerző: Zöldi Blanka
2017.08.16.


Az ország egyik legrégebbi hőerőműve, az Oroszlányi Erőmű már másfél éve nem üzemel, de amikor egy forró júliusi napon felkerestük a telephelyét, az korántsem tűnt elhagyatottnak. Sorra érkeztek oda a kamionok, jó részük a miniszterelnök fiatalabbik öccsének, Orbán Áronnak a szállítmányozási cégétől.

A Nehéz Kő Kft. logóját viselő teherszállítók egy kanyar után, az erőmű területén tűntek el a szem elől, nem messze attól a töltéstől, amely mögött jelenleg helyreállítási, úgynevezett rekultivációs munkák zajlanak. A közel 2 milliárd forint értékű állami projekt keretében állítják vissza a korábbi erőművi tevékenység által roncsolt területek eredeti állapotát, az ehhez szükséges alapanyagokat pedig többek között Orbán Viktor édesapjának gánti bányájából szállítják.

Az Orbán család tagjainak tulajdonában lévő, bányászattal, építőelem-gyártással és szállítmányozással foglalkozó cégek látványosan növekedtek az elmúlt években. Korábbicikkeinkből kiderült, hogy az Orbán-cégek kiemelkedő, évente már 4-5 milliárd forint bevételt elérő teljesítményéhez számos állami finanszírozású munka járult hozzá: az elmúlt években csatornázási beruházásokhoz, vasút-és autóút felújításhoz is szállítottak építőanyagokat.

Orbán Viktor az első miniszterelnöki ciklusa idején, 2001-ben még kifejezetten arra kérte az édesapját, hogy a cége ne szállítson követ az akkor folyó nagy állami autópályaépítéshez. Orbán a Direkt36-nak idén júniusban azt mondta, továbbra is fontosnak tartja, hogy édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. A miniszterelnök válaszai ugyanakkor arra utalnak, hogy azt nem tartja problémának, ha ezek a cégek csak a fő- vagy alvállalkozók beszállítóiként jelennek meg ezekben a projektekben. Annak ellenére mondta ezt, hogy a beszállító cégek is ugyanúgy közpénzből részesülnek, mint a beruházások magasabb szinten lévő résztvevői...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.