Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.20.
Érdemes felkészülni arra, hogy csütörtöktől ugyanazon a néven esetleg egészen más ízű kenyeret lehet majd venni. Lejár ugyanis a határidő, amitől a pékeknek az új szabályok szerint kell sütniük. Összefoglaltuk, pontosan mi változik, és ez miként hathat az árakra. A házikenyér teljesen eltűnik a boltokból.
A kenyerekkel kapcsolatban számos panaszt fogalmaztak már meg a fogyasztók. Különösen a különböző (általában titkolt) adalékanyagok miatt aggódtak a vevők. A szakemberek már évet óta mondogatták, hogy ezek szóba sem jönnének, ha megfelelő minőségű lenne a felhasznált liszt, és a pékeknek jutna idejük a hagyományos dagasztásra, kelesztésre, sütésre. Na ez az, amin a most csütörtökön hatályba lépő új szabályok sem változtatnak. Akad azonban meglehetősen sok módosítás, ami elérheti, hogy a megszokott kenyér íze alapvetően megváltozzon.
Tavaly decemberben módosították a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait, de az új szabályok alkalmazására féléves türelmi időt biztosítottak. Ez a türelmi idő 2017. június 22-én lejár. Ekkortól még az egyre népszerűbb kisebb pékségekben kapható termékek íze is megváltozhat. Mint ugyanis a mellékelt táblázatban látható, több kenyérfajta előírt összetétele is jókorát módosul. Az arra érzékenyebbek emellett egy darabig sótlannak érezhetik majd a vekniket.
Kenyerek | ||
---|---|---|
Megnevezés | Korábban | Június 22-től |
Rozskenyér | min. 40 % rozs | min. 60% rozs |
Rozsos kenyér | min.15,1% rozs | min. 30% rozs |
Teljes kiőrlésű | Teljes kiőrlésű liszt min. aránya 5% | Teljes kiőrlésű liszt min. aránya 60% |
Sótartalom | 1,5-2,8% | 1,3-2,35% |
Előírások még | ||
Graham kenyér (új) | min. 90% grahamliszt | |
Tönköly kemény (új) | min. 60% tönkölyliszt | |
Magos kenyér (nem változott) | min. 8% a mag | |
Burgonyás kenyér (nem változott) | min. 5% burgonya vagy burgonya szárazanyagot tartalmazó készítmény | |
Búzacsírás kenyér (nem változott) | min. 10% legalább 8% zsírtartalmú búzacsíra |
A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már a múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezeknek az értékeknek kéznél kell lenniük írott formában az üzletben...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.