Szerző: Göbölyös N. László
2017.02.24.
A paradicsom valódi íze az utóbbi 50 évben csaknem teljesen eltűnt. És mivel a jelenség nemcsak egyes országokat érint, hanem globális, a kutatók szerint ideje orvosolni a bajt – írja a La Repubblica.
A nemzetközi csapatban kínai, amerikai, spanyol, izraeli kutatók vettek részt. 398 paradicsomfajtát vizsgáltak meg, hogy megtalálják az optimálisat.
Tapasztalataik szerint az elmúlt évtizedekben a nagyobb, keményebb fajtákat termesztették, hogy jobban bírják a szállítást, hosszabb ideig fogyaszthatók legyenek. Ez azonban azzal járt, hogy cukortartalmuk erősen lecsökkent és eltűntek belőlük azok az aromatikus molekulák, amelyek zamatukat adták. A cél most ezeknek a molekuláknak a megerősítése a természetes kiválasztással, mindenféle génmódosítás nélkül.
Annak érdekében, hogy a termelők a nagyobb haszon érdekében ne ragaszkodjanak a súlyosabb, de értéktelenebb fajtákhoz, felmerült, hogy az értékesítésben, mint például a szőlőnél, vegyék figyelembe a cukortartalmat is, ne csak a súlyt...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.