2016. október 4., kedd

SOSE VOLT MÉG ENNYIRE KÉT MAGYARORSZÁG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.03.


A tegnapi éjszaka után két párhuzamos valóság jött létre Magyarországon. Az egyikben a Fidesz vesztett, mert érvénytelen lett a népszavazás, hiába tolták le a magyar politikatörténet legdurvább választási kampányát. A másikban viszont győztek a menekültellenes szavazók, és így győzött a Fidesz, mert több mint 3 millióan voksoltak nemmel. Nem az a probléma, hogy bármelyik értelmezés létezik, hanem az, hogy a két értelmezés nem létezik együtt.

A Fidesz létrehozott egy politikai no-go zónát, ahova a törvény és a valóság kormánypárton kívüli értelmezése nem lép be. Az Origo ma reggeli címlapján nem szerepelt az érvénytelen szó, nem voltak ellenzéki nyilatkozatok, az M1 tegnapi műsorában az eredmények kihirdetése után nem volt szó az érvénytelenségről, Orbán Viktor nem beszélt erről, és a ma reggeli fideszes újságok is egyszerűen elhallgatják azt a tényt, hogy a népszavazás csupán abból a szempontból bukott meg, ami egy népszavazás legalapvetőbb tétje, hogy nem lett érvényes és eredményes.

És ez a no-go zóna segített a Fidesznek abban, hogy 3,2 millió embert elvigyen a NEM mellett szavazni. De bármit is gondolunk azoknak az igazságoknak a tartalmáról, és annak a valóságnak a tartalmáról, ami alapján ezek az emberek, honfitársaink, barátaink, rokonaink, szomszédaink meghozták a döntésüket, az ő szempontjukból ez egy valós és fontos döntés volt. Valós, hús-vér emberek hozták ezt a döntést, méghozzá a hozzájuk eljutó információkra racionálisan alapozva.

A probléma tehát nem az, hogy ezek az emberek buták, birkák, hiszékenyek lennének, hanem, hogy teljesen más információkhoz jutnak. Olyanokhoz akikhez a  valóságnak csak egy kormánypárti értelmezése jut el (jegyezzük meg, hogy szerintük pedig én nem látom a valóságot), és így ezt tudják elfogadni valóságként, ebből hoznak döntéseket...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.