2016. március 21., hétfő

OLCSÓBB AZ ÉLELEM VAGY SEM?

ALAPBLOG
Szerző: ZENTUCCIO
2016.03.21.




Hat éves mélyponton a globális élelmiszer-árindex, és idénre sem várható, hogy a folyamatos áresést említésre méltó emelkedés váltja fel a gabonák, a hús, a cukor, a tejtermékek piacán, legfeljebb némely növényi olaj drágulhat a következő hónapokban. És mégis élelmiszerár-inflációt szenved el egy sor ország lakossága. Az okokat magyarázza az alapblog.hu olvasóinak a FAO, az ENSZ élelmezési-mezőgazdasági szervezetének közgazdásza, az iráni származású Abdolreza Abbassian. Egyik legfőbb üzenete: a közel- és közép-keleti térséget sújtó szárazság, az ottani vízhiány gyorsuló és egyre veszélyesebb társadalmi gondokat okoz, olyanokat, amelyeket Európa is nagyon meg fog sínyleni. A térség vidéki területeiről óhatatlanul a nagyvárosokba, onnan pedig Európába fog menekülni a lakosság egyre nagyobb hányada.
 Zentai Péter: Miközben a FAO által havi rendszerességgel közzétett globális árindexek hosszú ideje tendenciaszerű és nem is csekély mértékű áresést jeleznek, addig a napi hírek arról szólnak, hogy például Oroszországban, Brazíliában, Kínában, az arab világban, Afrikában folyamatosan drágulnak az élelmiszerek. Mi erre az ellentmondásra a magyarázat?Abdolreza Abbassian: Az egyik ok az amerikai dollár árfolyamának tartós emelkedése, a másik pedig, hogy rengeteg országban, főként a fejlődő világban a helyi aktuális természeti illetve a hagyományokon is alapuló politikai körülmények, nem pedig a világpiaci fejlemények határozzák meg az alapvető élelmiszerek árát.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.