2016. március 7., hétfő

AHOL FENÉKIG PESTO AZ ÉLET

OLASZMAMMA BLOG
Szerző:  ricchiepoweri
2016.03.07.


Ha egy valamivel kellene jellemezni Ligúriát, ezt a keskeny, a Tengeri-Alpok és a Ligúr-tenger által határolt régiót, a genovai bazsalikom és leginkább az abból  pesto mellett tenném le a voksom. Az illatos bazsalikom régiószerte mindenhol terem: ablakpárkányokban, balkonon, konyhakertben. A helyi fáma arról is szól, hogy ha egy fehérnép kiteszi a bazsalikomos cserepet az ajtaja elé, vagy az erkélyre, akkor az felhívás keringőre.

A genovai bazsalikom 45-60 cm magasra is megnő, nagy levelei kanalas formájúak. oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék, tehát csak ezen a meghatározott területen termesztik.

A genovai bazsalikom elkészítésének non plus ultrája a pesto al genovese, a genovai pesto, amelyhez nagyon kevés, de annál kiválóbb minőségű friss hozzávaló szükséges: parmezán (parmigiano reggiano, pecorino sardo sajt, lehetőleg ligúr extraszűz olívaolaj, fenyőmag, fokhagyma- legjobb ha Vessalicóból-, só, és természetesen genovai bazsalikom...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.